Wednesday, February 16, 2011

Petua Menjaga Kulit yang Cantik dan sihat .


Memiliki kulit yang cantik dan sihat tak semestinya perlukan belanja yang besar. Kalau begitu, bermakna tak semua orang lah yang boleh berkulit cantik. Uih... sedih betul ar kalo camni. Putus harapan. Huhu...

Sebenarnya, apa yang lebih utama ialah anda perlu mengamalkan tabiat kesihatan yang baik. Jangan bimbang, anda semua boleh dapat kulit yang cantik. Tuhan tu Maha Adil. Dengan itu, berikut adalah beberapa petua menjaga kulit agar ia lebih sihat dan cantik.


1. Rehat dan tidur yang cukup


Mungkin ramai yang tak menyangka bahawa waktu rehat yang mencukupi amat diperlukan. Ia bukan setakat memberikan tahap kesihatan yang baik kepada anda. Malah menyumbang kepada pembentukan kulit cantik.

Begitu juga dengan waktu tidur. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan nyenyak. Tidurlah dengan penuh kualiti selama 8 jam.


Tidur yang cukup

Tidur yang cukup - clivir.com
Melalui tidur yang berkualiti, ia bukan setakat menyihatkan kulit anda. Tetapi turut membentuknya kelihatan lebih menarik secara semulajadi.

Jika anda ada masalah lingkaran hitam bawah mata, ia pun mampu dihilangkan tau. :)

Ermmm... tapi bila tiba musim Piala Dunia ni, agak-agaknya macam mana dengan kualiti tidur anda yer?


2. Membersihkan kulit dengan betul


Mandilah dengan menggunakan air suam. Elakkan penggunaan air panas kerana ia akan menghilangkan kelembapan kulit anda.

Penggunaan sabun yang bersesuaian pun penting. Pastikan kulit anda tidak alah dengan sabun yang digunakan setiap hari.

Selepas mandi, keringkan tubuh anda dengan cara menepuk-nepuk tuala secara perlahan-lahan ke kulit. Elakkan daripada menggosok tuala dengan kuat pada kulit. Haha... saya percaya ramai yang selalu gosok, kan?


Setelah itu, anda boleh sapukan krim pelembap kulit. Sapu secara lembut bagi mengelakkan minyak pada lapisan luar kulit terhakis. Apabila terhakis, ini mengakibatkan kulit anda menjadi kering dan boleh menyebabkan dermatitis.

Tujuan menyapu pelembap ni pula adalah agar kelembapan kulit dapat bertahan lebih lama.


3. Minum air secukupnya


Amalkan tabiat meminum air secukupnya mengikut keperluan tubuh anda. Air yang dimaksudkan di sini adalah air kosong atau air mineral. Bukannya ais kosong atau minuman yang manis atau bergas.


Minum air secukupnya

Minum air secukupnya - comstockcomplete.comSelain mengelakkan diri anda daripada kehausan, minum air secukupnya membantu melembapkan kulit. Kulit anda akan rasa seperti agak-agak basah nanti. Seterusnya, kulit anda akan nampak lebih segar la. :)

Sebagai panduan umum, anda boleh meminum air sebanyak 2 hingga 3 liter sehari. Tapi, seperti yang dinyatakan tadi, semuanya bergantung kepada rutin harian masing-masing. Anda yang tentukan apa yang terbaik untuk tubuh sendiri.
Dah baca? like ea. jgn lupa TICK au. muahx :*

No comments:

Post a Comment